Меню можна використовувати як повністю, так і частково, з огляду на смакові уподобання та технологічні можливості конкретних садочків.

У разі внесення змін до меню, їх потрібно погодити з територіальним підрозділом Держпродспоживслужби відповідно до вимог Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Нова якість харчування: освітяни презентували нове потижневе меню для дитсадків Черкас

Сьогодні відбулося публічне обговорення нового чотиритижневого меню для дошкільних навчальних закладів, яке розробляли згідно нових норм та порядку організації харчування у дошкільних навчальних закладах Черкас. Про це передає з місця події журналістка “Вичерпно”.

24 березня Кабінет Міністрів затвердив норми та порядок організації харчування у закладах освіти. Оновлені норми будуть діяти вже з першого вересня 2021 року. У Департаменті освіти Черкаської міської ради виступили з ініціативою створити робочу групу, яка візьметься за розробку нового перспективного меню у дитячих садках та школах міста.

– Півтора місяці ми працюємо над розробкою нового меню і ми зараз на завершальній стадії. Тому сьогодні готові презентувати меню. Воно має бути нове, компромісне, сучасне, оскільки дуже важливо, чим харчуються діти у садочках, – розповіла про переваги нового меню для дітей заступниця міського голови Черкас Анастасія Чубіна.

Основні зміни в харчуванні дітей у черкаських ДНЗ, про які ми писали раніше:

– по-перше, передбачено харчування для дітей, у яких непереносимість лактози та яким необхідна безглютенова дієта;
– по-друге, буде заборонено підсолоджування напоїв та страв, зменшать кількість солі в раціоні;
– по-третє, у переліку м’ясних продуктів не буде сосисок, печінки ялової та язика ялового.

Окрім того, у меню дітей до трьох років будуть заборонені солоні овочі: огірки, томати та квашена капуста.

Щодо нового асортименту продуктів, то це — яловичина, свинина, курятина, риба, кисломолочні продукти, молоко, соки, фрукти, велика кількість овочів, які передбачені до сніданку, обіду та вечері.

– Нові норми пропонують подавати картоплю запеченою, одна страва з картоплі на 4-5 страв зі злаково-бобових. Норму картоплі зменшили майже вдвічі, – розповіла Надія Євчак, головний спеціаліст Управління освіти сектору дошкільної освіти.

Анна Собко, членкиня Асоціації кулінарів України презентувала нове чотиритижневе меню для закладів дошкільної освіти та розповіла, що були змінені норми фізіологічних потреб, а саме: норми по білках, жирах, вуглеводах, зменшилася калорійність, збільшилася кількість вітамінів, меню стало якісніше. По-друге, рекомендовано норми основних груп продуктів харчування на тиждень. По-третє,є рекомендації щодо орієнтовного об‘єму порції, режиму харчування, організації дієтичного харчування.

Пшеничне борошно повністю зняте з переліку продуктів для харчування, макаронні вироби тепер з вищим вмістом клітковини, також збільшилася кількість круп, масло має бути не менше 72%, мед та сало теж прибрали, фрукти сушені залишилися, збільшилася кількість соків, двічі на тиждень по 80 грам будуть давати фрукти.

Також тепер діти мають споживати двічі на тиждень кисломолочні продукти, а замість звичайного молока можна буде давати  дітям рослинне молоко (кокосове, вівсяне, соєве). У меню не буде сосисок, а буде телятина, яловичина. Також зменшилася норма какао.

– Раціон фактично не змінився, але якісний склад його виріс в рази. На 75 % тарілка має складатися із рослинної їжі. За рахунок того, що збільшиться клітковина, у дитини покращиться травлення. Тому меню підібране таким чином, щоб сформувати здорову звичку в харчуванні дітей, – наголосила Анна Собко.

Було розроблено матрицю меню, яка розрахована на тиждень, у ній прописані страви на кожен день тижня.

Сезонне меню для садочків

Затверджений перелік страв також можна використовувати як базу для чотиритижневого меню в інші пори року з урахуванням сезонних продуктів.

Сніданки

  • Каша пшоняна з фруктами, соус фруктовий з морожених фруктів або ягід
  • Омлет
  • Морква тушкована з чорносливом
  • Салат зі свіжих томатів
  • Тюфтелька куряча (з овочами)
  • Каша ячна розсипчаста
  • Рагу із кабачків з томатами
  • Гуляш курячий
  • Каша пшенична розсипчаста з цибулею
  • Каша вівсяна з гарбузом
  • Сирники рожеві (з морквою) та соус яблучний
  • Омлет з морквою
  • Шарлотка з рису та овочів (з капустою цвітною) та соус сметанний
  • Салат морквяно-яблучний з сиром твердим
  • Локшинник з фруктами та соус із сухофруктів
  • Салат з капусти, моркви та яблук
  • Суфле яєчне
  • Ризотто з зеленим горошком та твердим сиром
  • Ікра з буряка
  • Суфле рибне
  • Каша гречана в’язка
  • Салат із свіжих помідорів та огірків
  • Биточок рублений з курятини паровий
  • Ікра овочева
  • Паличка куряча
  • Каша перлова розсипчаста
  • Полента
  • Морква тушкована в сметані
  • Каша “Янтарна” (із пшона з яблуками) та соус фруктовий
  • Салат “Полонинський”
  • Суфле з курятини з цвітною капустою
  • Каша ячна розсипчаста з цибулею
  • Ікра кабачкова
  • Омлет з твердим сиром
  • Каша в’язка пшенична з морквою
  • Баклажани тушковані з помідорами
  • Курка з яблуками в сметані
  • Каша гречана в’язка
  • Капуста цвітна підсмажена в яйці
  • Котлета рибна любительська
  • Каша кукурудзяна розсипчаста
  • Котлета морквяна під сметанним соусом
  • Каша боярська (із пшона з родзинками) та соус із сухофруктів
  • Ікра овочева
  • Пудинг із курятини
  • Каша кукурудзяна з сиром твердим
  • Тюфтелька рибна в сметанно-томатному соусі
  • Каша ячна розсипчаста
  • Пудинг із цвітної капусти
  • Курка по-італійськи (підлива)
  • Каша пшенична розсипчаста з цибулею
  • Салат з варених овочів
  • Яєчня з помідорами
  • Каша вівсяна в’язка
  • Напої: какао, кефір, компот із сушених яблук чи свіжих фруктів, чай (трав’яний), сік (яблучний, апельсиновий), кисіль вишневий

Обід

  • Суп із цвітною капустою зі сметаною
  • Рибна паличка з яйцем
  • Пюре з бобових (гороху або сочевиці) з цибулею
  • Суп овочевий зі сметаною
  • Мафіни з овочами та твердим сиром
  • Салат з зеленого горошку з цибулею
  • Суп картопляний з макаронними виробами
  • Рагу із курятини
  • Плов з родзинками
  • Суп гречаний
  • Шніцель зі свинини
  • Картопля тушкована з цибулею та томатом
  • Борщ український
  • Нагетси курячі
  • Макарони відварені з овочами
  • Суп-пюре гороховий
  • Зрази картопляні з курячим м’ясом «Човники»
  • Бігос овочево-курячий
  • Горошок овочевий відварний
  • Суп болгарський зі сметаною
  • Фішболи в томатному соусі
  • Рагу овочеве з кашею
  • Борщ з картоплею зі сметаною
  • Борщ з картоплею
  • Курятина в сметані
  • Фалафель
  • Салат з червоної квасолі
  • Куліш пшоняний з фрикаделькою та сметаною
  • Голубці ліниві з курячим м’ясом
  • Капуста смажена в сухарях (з цвітної капусти)
  • Суп український з галушками
  • М’ясо відварне в кислосолодкому соусі (свинина)
  • Каша ячна в’язка
  • Салат із свіжих огірків
  • Суп-пюре з квасолі зі сметаною
  • Пиріг пастуший з яловичиною
  • Суп рисовий з помідорами та сметаною
  • Рулет рибний
  • Макарони відварні з сиром твердим
  • Суп-пюре з яйцем та фрикаделькою
  • Перець, фарширований курячим м’ясом та рисом
  • Бобові (квасоля) в сметанному соусі
  • Салат із капусти з зеленим горошком
  • Суп гороховий з грінками
  • Вареники з курячим м’ясом
  • Борщ по-бахмацьки зі свіжою чи квашеною капустою
  • Суфле м’ясне (зі свинини) з овочами
  • Каша перлова в’язка
  • Суп польовий із сметаною
  • Гречаник м’ясний з яловичини
  • Бобові з цибулею (сочевиця чи горох)
  • Суп селянський з перловою крупою та сметаною
  • Шніцель рибний натуральний
  • Каша гречана розсипчаста
  • Борщ чернігівський
  • Філе курки запечене під сиром твердим
  • Пюре з бобових (з гороху) з вершковим маслом
  • Буряк тушкований з чорносливом
  • Суп із сочевиці з м’ясною фрикаделькою
  • Макаронник з м’ясом яловичини
  • Борщ полтавський з галушками і сметаною
  • Болоньєзе (зі свинини)
  • Каша перлова в’язка
  • Напої та десерти: фрукти, компот зі свіжих фруктів, мус яблучний з фруктовим соусом, мус плодово-ягідний з фруктовим соусом, кисіль з апельсину, соки.
  • Баклажани запечені кільцями
  • Котлета рублена з курятини
  • Каша гречана розсипчаста
  • Пюре з гарбуза
  • Пудинг сирно-яблучний та соус фруктовий
  • Буряк, тушкований в сметанному соусі
  • Биточок перловий та соус із сухофруктів
  • Яблуко фаршироване сиром кисломолочним
  • Овочі по-карпатськи
  • Суфле з вареного курячого м’яса та рису
  • Гарбуз припущений
  • Гратен “Зебра” (запіканка сирна з какао) та соус із сухофруктів
  • Зрази рисові з овочами та соус сметанний з томатом
  • Печене яблуко
  • Гарбуз, запечений з яйцем
  • Биточок гречаний та соус сметанний
  • Шарлотка яблучна та соус зі слив
  • Горошок овочевий відварний
  • Чахохбілі з куркою
  • Зрази картопляні (з овочами)
  • Буряк тушкований з яблуком
  • Кнелі із курятини з рисом в сметанно-томатному соусі
  • Запіканка овочева
  • Каша гарбузова
  • Зрази з сиру кисломолочного з курагою чи чорносливом
  • Фрукти
  • Пюре бурякове
  • Яєчна кашка та яйце варене
  • Запіканка рисова зі свіжими плодами (фруктами)
  • Кабачок, фарширований овочами та соусом сметанним з томатом
  • Котлета натуральна з філе курки панірована в сухарях
  • Картопляне пюре
  • Каша рисова з гарбузом
  • Вареники ліниві з фруктовим соусом
  • Морква припущена з родзинками
  • Яєчний рулет з фаршем
  • Биточки пшоняні з соусом із сухофруктів
  • Гарбуз запечений з яблуками
  • Пудинг сирно-морквяний та соус фруктовий
  • Перець солодкий підсмажений
  • Зрази з курятини з омлетом та овочами в сметанному соусі
  • Товчанка
  • Напої: молоко кип’ячене, сік (виноградний), какао, чай.

Зазначимо, що це просто перелік страв. На один прийом їжі (сніданок обід чи вечерю) їх можуть поєднувати.